Τοποθεσία
 
Γεωγραφική αναδρομή
 

Οι ακτές της Χαλκιδικής, περιβάλλονται από καταπληκτικές παραλίες μήκους 500 χιλιομέτρων, οι λόφοι και τα βουνά της είναι καταπράσινα με πυκνά δάση. Αν και απέχει μία ώρα μονάχα από τη Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική είναι ένας φυσικός παράδεισος, ανέγγιχτος από τις βλαβερές συνέπειες της σύγχρονης τεχνολογίας και πολιτισμού. Ένα τόπος αντιθέσεων, όπου ατελείωτες, αμμώδεις παραλίες εναλλάσσονται με ειδυλλιακούς κολπίσκους πλαισιωμένους από βράχους. Ο αέρας είναι αρωματισμένος από τα δάση με τα έλατα και την αλμύρα της θάλασσας.

 

Το κλίμα της Χαλκιδικής είναι μαλακό. Είναι τυπικά Μεσογειακό, με μεγάλα, ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Το Αιγαίο Πέλαγος που αγκαλιάζει τις ακτές των τριών ποδιών της Χαλκιδικής (Κασσάνδρα, Σιθωνία, και Άθως) στέλνει το δροσερό του αεράκι στους λόφους της ενδοχώρας.

 

Το ελαφρύ, πλούσιο σε ποτάσιο, αμμοπηλώδες έδαφος της Χαλκιδικής χαρακτηρίζεται από υπέδαφος πλούσιο σε ασβέστιο, καλή δομή και υδατοπερατότητα. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν εξαιρετική βάση για την ανάπτυξη των σταφυλιών, ενισχύοντας τα αρώματα των κρασιών που παράγονται από αυτά και συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του γευστικού τους χαρακτήρα.

 

 

Αξιοθέατα

  • Το Άγιο Όρος
  • Η Ολυμπιάδα, ειδυλλιακό ψαροχώρι
  • Τα χωριά Γομάτι και Μεγάλη Παναγιά. Διαδρομή από φαντασμαγορικά τοπία
  • Το Σπήλαιο των Πετραλώνων, με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Εδώ ανακαλύφθηκε απολιθωμένο κρανίο ανθρώπου ηλικίας 700.000 ετών
  • η διώρυγα της Ποτίδαιας

Κασσάνδρα: Τα χωριά που αποτελούν τη χερσόνησο της Κασσάνδρας είναι από τα πιο γραφικά στην Ελλάδα. Τα χαρακτηρίζουν η έντονη βλάστηση, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα παραδοσιακά σπίτια. Η Κασσάνδρα φημίζεται όμως περισσότερο για τις μαγευτικές παραλίες της, πολλές από τις οποίες διαθέτουν καταπράσινα δέντρα, χρυσή άμμο και γαλανά νερά, δημιουργώντας ειδυλλιακές τοποθεσίες για χαλάρωση.

 

Υπέροχα είναι τα δάση και οι κατάφυτοι λόφοι της Κασσάνδρας, ιδανικοί για εξερεύνηση και πεζοπορία.